måndag 4 juli 2011

Obehöriga äga ej tillträde?


Den nya lärarlegitimationen kommer ställa krav på oss lärare att vara behörige. Lite konstigt kan man tycka då det redan idag är krav på behörighet för anställning. Förklaringen ligger i att huvudmän som ej är nogräknade anställer på eget bevåg obehöriga personer. Obehöriga kan vara allt från personer som saknar utbildning alls till de som har några få poäng kvar till lärarexamen. Det kan också röra sig om lärare som är utbildad för exempelvis låg- och mellanstadiet men som tvivelaktiga arbetsgivare upphöjer till gymnasielärare. Legitimationen kommer göra det Mycket Tydligt med vilket stadie legitimationen gäller.
legitimationen kommer göra att de som saknar legitimationen inte kan sätta betyg. De blir alltså inte alls så attraktiva för arbetsgivarna då de inte kan utföra själva myndighetsutövningen. Dock kan de få undervisa, vilket jag personeligen kan tycka är lite märkligt. Som att låta en busschaufför utan körkort fortfarande köra bussen, men inte ta betalt.
Om man nu från statsmaktens sida bestämt att man som gymnasielärare skall ha 5-5,5 års heltidstudier på universitet, varför då tillåta vem som helst att undervisa?? Mycket märkligt om du frågar mig.Däremot behövs det många olika personer i skolans värld, kuratorer, städare, administratörer assistenter mm mm. Vad dessa har för behörighetskrav lägger jag mig inte i, men de ska inte kallas lärare, så som lärarförbunder gör. De underminerar läraryrket genom att hylla obehörighet så det är rent skrämmande.
Att göra som på bilden kanske är lite överdrivet, men snart kommer det krävas en sådan skylt på landets skolor. För elevernas bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar