torsdag 4 november 2010

Nya högtider - förvirring


I dessa tider infaller flera olika högtider. Vilka man ska fira är ju upp till var och en, men varför inte fira dagarna när de faktiskt inträffar?

Visst, det är brukarna som bestämmer, men om alla hittar på sina egna dagar, varför då fira?

Halloween, denna helt nya högtid i vårt land, kommer från USA och har genom media och pengasugna handlare alltmer kommit in i vårt medvetande. Denna högtid firas ALLTID den 31oktober. Det är då ungarna spökar ut sig och tigger godis. Alltså, den 31 oktober!!! Varför finns det de som väljer andra datum att fira denna dag på? Vad är svårt?

Alla helgons dag, den firar vi i Sverige sedan kanske 30-40 år, och är också relativt ny, en tid för omtanke, kontemplation över våra kära som gått bort. Tända ett ljus på graven och minnas. Detta inträffar alltid en lördag perioden 31oktober - 6 november. I år inträffar den alltså den 6 november. Det finn ytterligare en dag som rör till det, allahelgonadagen, den ursprungliga katolska högtiden, den infaller alltid den 1 november, men står bara med i kalendern som en passuss.

Kaos när alla väljer att fira närsomhelst. Halloween var den 31oktober och firade du den inte då, ja då får du vänta tills nästa år. Nu på lördag är det alla helgsons dag, och inte halloween. DEt finns väl inte många som väljer att flytta på jul, midsommar eller nyår??!!

Nu på lördag (6novmber) är det dessutom Gustav II Adolf dagen, till minne av Krigarkonungen Gustavus Adolhus Magnus, alltså Gustav II Adolf Den store. Han är den enda kung som fått tillägget den store. Den nuvarande kungen kanske kan få "tigern" som tillnamn, han verkar ju ha varit som Tiger Woods...;)
Nä, jag ska inte gnälla mer, men jag hoppas att man kan respektera den sociala regeln vi har kommit överens om, att fira högtider när de ska firas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar