Lärarlönernas utveckling är usel, vilket tex ekonomistas blogg fastslår, som i sin tur citeras av LR. Vad orsakar den dåliga löneutvecklingen? Det finns nog flera faktorer bland annat kommunaliseringen men jag tror att en annan stor bidragande orsak är att det finns två lärarfack som organiserar lärare. Ett av facken, Lärarförbundet, välkomnar alla som jobbar som lärare, oavsett om de har utbildning eller inte, samt välkomnar rektorer. Detta förbund blir ju så klart det största, enligt uppgift är ca hälften av medlemmarna är förskolelärare och rektorer (50%). Det andra förbundet, Lärarnas Riksförbund (LR), välkomnar bara de med pedagogisk högskoleexamen (behöriga). LR blir ju då självklart det mindre förbundet. Dessa två förbund som har olika ideologisk bakgrund kommer inte överens, utan arbetsgivaren söndrar och härskar. Det är inte svårt att se varför, då ju rektorerna kan sitta med i det ena av förbunden.
Jag tror det inte finns så många lösningar på det problemet , utan ska man kunna nå någon vart krävs det ETT förbund. Men för att det ska kunna gå kan man inte idag ta in rektorer tex, det blir ju absurt. LF verkar inte förstå problemet alls (vilket ju inte är så konstigt då rektorerna är med!). Det enda som möjligen kan ske är att så många som möjligt går med i LR, som har möjlighet, och därmed kan utöva påtryckning. Jag blir alltid bedrövad när kunniga och duktiga välutbildade lärare väljer att gå med i LF, rektorsförbundet. Allt är inte perfekt i LR, men där har man ju åtminstone inte rektorerna som inte vill lärare väl, utan vill hålla budget. Ju flera som är med i LR, desto lättare blir kampen att skapa ett förbund. Det är LR som ska bilda basen i det nya förbundet.
Vad behöver göras för att kunna skapa ett förbund? Här kommer några punkter jag tror är viktiga:
Ut med rektorerna, de får ha sitt eget förbund.
Olika kollektivavtal för olika yrkeskategorier, som tex SYV, förskolelärare, grundskolelärare och gymnasielärare. På sikt även adjunkter mm. Många andra fackförbund har en uppsjö av olika yrkeskategorier med olika avtal så det fungerar.
Kravet på att man ska ha en pedagogisk högskoleexamen kan på sikt slopas om arbetsgivaren inte får lov att ha anställda som saknar detta. De som idag jobbar utan pedagogisk högskoleexamen får arbetsgivaren se till så att de får det. Det är ju arbetsgivaren som en gång i tiden anställt. Alla som jobbar som lärare kommer då ha en pedagogisk högskoleexamen, och då behöver man inte ha det som krav heller.
Namn? Ja varför inte Lärarna, kort och gott.
Ett av de första kraven ”Lärarna” skall ha är att höja lönerna. 15000 för gymnasielärare, 10000 för grundskolelärare och 5000 för förskolelärare. På sikt bör medellönen för ALLA inom ”Lärarna” ligga på ca 50000kr där gymnasielärarnas lön är i paritet med riksdagsledamöternas löner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar