torsdag 3 januari 2013

Dyre Mogensen Store Ree (1553-1612)


Dyre Mogensen Store Ree (1553-1612)
Jag tar en extra titt på en av mina stamfäder, Dyre Mogensen (1553-1612) från Store Ree i Stange i Hedmark i Norge. Han var gift med Mette(1562-1625) , den Mette som många anser vara dotter till den Rasmus Hjort jag skrivit om tidigare.

Det som gör Dyre Mogensen lite speciellt är att han är min anfader på fyra olika sätt. Det verkar som att de olika släktlinjerna från Stange går in i varandra på de mest komplicerade sätt. Det kan vara så att det finns ytterligare förbindelser på olika vis i de olika gårdarna i Stange, men att jag inte hittat det än.

Han är på alla vis min "14th great grandfather" (tippx13 oldefar), men då på fyra olika vis:
  • Mormors morfars morfars farmors farmors morfars farfar
  • mormors morfars morfars farmors farfars  mormors farfar
  • mormors mormors morfars mormors morfars farfars farfar
  • mormors mormors morfars mormors farfars mormors farfar
Som sagt, det är inte helt lätt att hålla ordning på släktskapet här, men jag har gjort ett gott försök.

Store Ree kommer av namnet reide eller Reidr, som betyder rede.
Dyre Mogensen var barnbarn till länsmannen Eivind Store Rey. Eivind (1490-1574) kan också vara densamma som Eivind Mogensen som har kopplingar till Sjondesen-släkten från Frang, men det är omdebatterat och omtvistat huruvida detta stämmer. Dock kan man konstatera att det finnskopplingar mellan dessa släkten.

Det är skifte efter Eivind i 1574 och de som möter upp är Laurits Mollestad (på hans hustrus vägnar), Oluf Reersen, Nils Krabbe och Amund Rotnes. Deras medarvingar är också närvarande.  Värt att nämna är att Oluf Reersen var Rådman i Oslo.  

Släkten Dyresen på Store Ree omtalas ofta som Gyldenaar/Gyldenår, antydandes att den skulle vara adlig, men namnet lär vara uppdiktad mycket senare för att få en finare glans. Gyldenår kan man dock använda enbart för att hålla koll på släkten. Men adlig är den icke.

Dyre Mogensen finns omtalad i Biskop Jens Nilsens ”visitas” resor i Stange i 1594  (Jens Nilsen var Biskop Frans Bergs svärson, mer om Biskop Frans här. ) Liber visitationis in prouincijs Hadelandensi, Hedmarchiensi in Septemb. Ao 1594
Här är ett stycke från hans reseskildring: 
"Strax der effter drog bispenn fra Stange imellum 11 och 12. och fulde hannem her Haagen, Morten Seyersen, Anthønis schriffuer Dyre Mogenssenn och her Kield i Rommedall.

Jens Nilsen som han kanske såg ut i slutet på 1500-talet: 


Dyre Mogensen var gift med Mette (som förmodligen var Rasmus Hjorts dotter), och Dyre var bland annat fogd i Tönsberg, en av de kopplingar som finns mellan Store Ree och Hjort-familjen. Rasmus Hjort var bland annat länsherre i Tönsberg.
Dyre Mogensen och Mette fick följande barn:
1) Rasmus Dyresen (1590-?), han var ägare till Store Ree från 1612.  Man känner till 3 av hans barn,
a. Dyre Rasmusen (1628-1699), b. Pernille Rasmusdatter, c. Magnhild Rasmusdatter

2) Sevald Dyresen,  ägare från 1624
3) Mogens Dyresen,  ägare från 1624
4) Nils Dyresen
5) Kari Dyresdatter
6) ev Birgitte Dyresdatter


Idag är Store Ree en inseminationsgård, en mycket stor sådan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar